• Achtergrond dessert

Valderrama in vogelvlucht

Fred ten Kroode met een fles van Valderrama Olijfolie

José Ignacio Valderrama en Fred ten Kroode

Valderrama-importeur Fred ten Kroode kocht in 2002 een appartement in Marbella, hij wilde met zijn Jennifer daar gaan genieten van zijn pas verworven vrije tijd. Maar er zijn niet zo veel dingen die zo snel vervelen als verplicht genieten. Na 36 jaar hard werken bij Van Berkel’s Patent, lange tijd als hoofdagent, was het heel zegenend om eens even helemaal niks te doen, maar daarna begon het commerciële bloed weer te kriebelen.

Was het toeval dat hij in november 2002 via een Nederlandse makelaar in Marbella in contact kwam met José Valderrama? De aimabele Spanjaard nodigde hem in elk geval uit om mee te gaan naar Montilla, vlakbij Cordoba, waar hij een van zijn twee olijfoliefabrieken heeft.

Daar maakte Ten Kroode kennis met een hele nieuwe aanpak van olijfolie produceren. Valderrama perste de olijven niet, hij centrifugeerde ze. Fred vloog terug naar Nederland met een ‘See-Buy-Fly’ tas vol proefflesjes olijfolie van Valderrama. Daarmee ging hij langs bij voormalige topklanten uit zijn Berkel periode. Die reageerden best positief, maar kregen hem toch niet meteen op de barricade.

Master Class Ferrán Adria en Robert Kranenborg

Uiteraard nodigde Jalhaij Ten Kroode ook uit om de masterclass van Ferran Adria bij te wonen. Die  wist zich op een handige manier naast Robert Kranenburg te manoeuvreren. Tijdens de show stootte hij Kranenborg aan, (hij kende hem al wel van de kookclub CCA) en zei : ‘De olijfolie waar Ferrán zo enthousiast over praat, dat is mijn olijfolie.’ De grote Amsterdamse chef antwoordde: ‘Kom morgen even langs en vergeet die olie niet mee te nemen.’

De volgende dag bleek ook hij heel enthousiast en zag de Vossius Olijfolie onder het private label van Robert Kranenborg het levenslicht.

Pascal Jalhaij kookt met de variëteiten van Valderrama Olijfolie
Innovatie award voor de variëteiten van Valderrama Olijfolie

De Nationale Food Week in de Jaarbeurs te Utrecht

Valderrama is op deze beurs uitgeroepen tot winnaar van de Innovation Award 2003 (zie afbeelding). Op de Nationale Food Week presenteerde Ten Kroode ‘zijn’ Valderama officieel  De beursorganisatie had al lucht gekregen van het zeer innovatieve karakter van de Valderama olijfolie en vroeg Ten Kroode mee te doen aan de Innovation Award van dat jaar. Had hij wat te verliezen? Nee, helemaal niets, hij had nog geen fles verkocht. Maar opnieuw was het lot hem gunstig gezind: Valderrama kwam op zondag 23 maart 2003 als winnaar uit de bus. Vanaf dat moment stonden de journalisten in de rij om het sensationele verhaal van het nieuwe productieproces aan hun kijkers en lezers door te geven.

Grand Cru

In 2006 startte Valderrama met de Grand Cru olijfolie. Een blend van de soorten Arbequina, Hojiblanca, Picudo en … Ocal olijfolie. Samengesteld door een team van Madrileense topchefs. Ocal is zonder twijfel de meest neutrale en zachte olijfolie die je kunt proeven, maar ze is ook een fantastische en bovenal natuurlijke smaakversterker. Door de toevoeging van Ocal aan deze blend wordt het  unieke ‘Grand Cru’ effect gecreëerd .

Grand Cru van Valderrama
Edwin Vinke van restaurant De Kromme Watergang**

ReceptenvanTopchefs

In augustus 2008 zijn Koppert Cress in Monster en Valderrama olijfolie gestart met de serie ReceptenvanTopchefs. RVTC is inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen, een anker in de Nederlandse en Belgische Gastronomie. Op dit moment kun je maar liefst 92 Michelin Chefs en/of Meesterkoks op deze site aan het werk zien. Iedere chef bereidt drie van zijn mooiste gerechten. Het aantal kijkers is niet meer te tellen. Een groot deel van de bezoekers bereikt RVTC via het eigen You Tube kanaal. Daarnaast heeft RVTC ook een legioen aan volgers op Twitter, Instagram, Linkedin en natuurlijk Facebook. De recepturen van RVTC zijn bijzonder gebruiksvriendelijk. Dat komt met name door het effect van ‘Wat je ziet op je iPad’, lees je in de receptuur en ‘Wat je leest in de receptuur, zie je op je iPad.’

Jonnie Boer brengt in 2012 de Arbequina van Valderrama onder zijn Private Label

Tijdens de uitvoering van de eerste Chef’s Revolution, georganiseerd door Jonnie & Thérèse Boer van Restaurant De Librije*** in Zwolle, dat was op 8 juni 2012, is het private label van de Valderrama Arbequina olijfolie onder de eigen naam van Jonnie Boer geïntroduceerd. Hiermede bevestigde Valderrama opnieuw de olijfolie van de Topkoks te zijn. De ‘Jonnie Boer’ flessen zijn, naast een aantal bekende foodspeciaalzaken, eveneens bij alle vestigingen van De Bijenkorf te verkrijgen.   En………uiteraard  ook in de webshop van Valderrama.

Jonnie en Therese Boer
Anne Sophie Breysem

Anne-Sophie Breysem, Lady Chef of the year 2016 / België

EEN MOOIERE EERSTE VROUWELIJKE KANDIDAAT VOOR RECEPTENVANTOPCHEFS KON ACHTERAF NIET WORDEN GEWENST; NIET ALLEEN DE EERSTE VROUWELIJKE TOP CHEF OP RVTC, MAAR TEVENS DE KERSVERSE LADY CHEF OF THE YEAR IN BELGIË 2016.

Ieder jaar staat een thema centraal, dat de Lady Chef ook verwerkt in haar menu. Dit jaar is dat ‘Ode aan de Oorsprong’. Anne-Sophie vertelt dat ze het belangrijk vindt om met eerlijke producten te werken, die met zorg geproduceerd zijn. Het vlees en de vis, waarmee ze in haar gerechten werkt, zijn producten die van boerderij tot bord te traceren zijn.  Anne-Sophie: “Bij deze filosofie sluiten de producten van Koppert Cress en Valderrama naadloos aan.

Bovendien heeft zowel Koppert Cress als Valderrama een keur aan soorten en variëteiten, zodat er wel altijd iets te vinden is, dat aansluit bij het creatieve moment van de chef”.

‘Het mooie aan het thema vind ik ook de persoonlijke link,’ aldus de Belgische Lady Chef of the Year. ’Ik heb me bij restaurant De Kwizien in 4 jaar tijd kunnen opwerken van keukenhulp tot chef. Een leerschool die heel waardevol is gebleken, en me zo veel natuurlijke kennis heeft verschaft. Op dit moment heeft  Anne-Sophie de volgende stap in haar carrière gemaakt : “Een trotse patron cuisinier van haar restaurant Ansoler in Hasselt”.

Topchef Robert van Duuren, voormalig voorzitter van het gilde van Belgische meesterkoks, behoort tot de echte ‘klassiekers’

Een staat van dienst waar een ieder ‘U’ tegen zegt.

Na zijn koksopleiding op de Hotelschool Koksijde, de vervulling van zijn militaire dienstplicht en zijn eerste handelingen als Commis Keuken bij restaurant Le Londres in Brussel in de vijftiger jaren, start Robert van Duuren, als chef de partie, aan boord van de SS Rotterdam (Holland – America Line). In 1962 komt Robert in dienst, als chef de cuisine op het Kasteel van de toenmalige Prins Albert en Prinses Paola. Hij wordt in 1966 uitbater van zijn eigen restaurant ‘Le Provençal’ te Brussel. In 1978 verhuist deze legendarische chef naar een nieuwe locatie: La Sirène d’Or. De Michelin ster valt direct en blijft behouden tot het moment dat hij in het jaar 2000 stopt als patron cuisinier van het inmiddels prestigieuze La Sirène d’Or.

Robert vervolgt zijn carrière als chef de cuisine van Koning Boudewijn en vergezelt in die functie zowel Koning Boudewijn als Prins Filip tijdens hun officiële buitenlandse reizen. In 2006 wordt deze aimabele chef de voorzitter van de Vereniging van Meesterkoks in België. Deze gastronomische veteraan toont op de site ‘Recepten van Topchefs’ met drie prachtige gerechten hoe mooi de klassieke Belgische keuken kan zijn. Een genot dat iedere gastronoom ‘aan den lijve’ dient te ervaren.

TOP CHEF ROBERT VAN DUUREN, VOORZITTER VAN HET GILDE VAN BELGISCHE MEESTERKOKS, BEHOORT TOT DE ECHTE ‘KLASSIEKERS’
Henk van Oudenhove

Kook theater Sans Cravate* in Brugge, klein maar fijn!

Bijna alles deden ze zelf, van verbouwing tot interieur, en ze legden er hun hele hart en ziel in. Dat is er niet alleen aan af te zien, dat is er ook aan te proeven. De restaurantgasten wanen zich in hun tweede thuis. Vandaar de naam Sans Cravate. Hier geen dassen en maatpakken. De sfeer is chique maar toch ook los. Er heerst een zekere intimiteit dankzij de persoonlijke bediening van Veronique en de open keuken waarin je Henk aan het werk kunt zien.

Henk is een man van het vak. Hij volgt nieuwe ontwikkelingen en technieken op de voet. In de open keuken zie je hem bijvoorbeeld aan de rôtissoire, waar hij vlees, gevogelte en vis langzaam laat garen. Ook voor wat de producten betreft, gaat deze chef steeds op zoek naar de beste kwaliteit. Voor heerlijk zuiglam zakt hij af naar het Nederlandse Texel, voor de lekkerste langoustines naar Bretagne en voor de sappigste zomergroenten naar de Provence. Niet onvermeld mag blijven zijn Simmenthaler rundvlees en zijn fantastische kalfsvlees uit Corrèze. De gerechten in zijn Michelin restaurant mogen in de basis klassiek worden genoemd, echter tegelijkertijd kan men zijn kookstijl onder de noemer vernieuwend en uitdagend rangschikken, waarbij visie en originaliteit de ingrediënten zijn.

De wijnkaart, die hoofdzakelijk uit Franse wijnen bestaat, wordt samengesteld op advies van Veronique’s moeder die ‘Maître Sommelier de France’ is. In bijgaande receptuur speelt Henk een culinair spel met de cressjes van Koppert Cress en de diverse variëteiten olijfolie van Valderrama.

Smoked Arbequina & The Oriental Collection

Met de introductie van de Smoked Arbequina in 2012 laat Valderrama maar weer eens zien een actief en innovatief merk te zijn. Inmiddels is de ‘Smoked’ niet meer weeg te denken uit de keukens van de meeste restaurants en brasserieën in Nederland en België. De basis van het succes is de puurheid. Valderrama gebruikt géén chemische aroma’s of essences.

Het succes van de ‘Smoked’ opende de ogen van de Valderrama directie. Met nieuwe innovaties kan het bedrijf zich een Premium Brand Imago verwerven. Het resultaat is de Oriental Collection die in 2017 op de markt is gebracht. Olijfolies in zes verschillende Aziatische smaakcombinaties, met veel gevoel  samengesteld door de bekende Madrileense Chef Chicote. En opnieuw, we zeggen het met nadruk, zonder enig gebruik van essences of chemische toevoegingen.

Witte en Zwarte Truffel Olijfolie

De laatste innovatie van Valderrama dateert  van januari 2018. Een echte truffelolie zonder chemische aroma’s en/of essences. Absoluut uniek!  Volgens de inkopers van de bekende Horeca groothandels is Valderrama op dit moment zonder concurrentie dé Premium Brand van de Vaderlandse gastronomie. De droom van Valderrama is uitgekomen.  Zie de laboratorium rapporten.

Zwarte en Witte Truffelolie van Valderrama in flessen van 100ml

Tenslotte

Bij Valderrama zitten ze inmiddels niet stil. Er staat ons opnieuw aan een sensationele ontwikkeling te wachten die we in 2020 bekend zullen maken. Dus nog even afwachten.